Göz Hastalıkları

Göz Hastalıkları

Gözlerimiz bize dünyanın güzelliklerini gösteren, hayata bağlayan, öğrenme ve algılama yeteneğimizi harekete geçiren ilk ve en önemli organımızdır.

Gözlerimiz sağlığımız konusunda bize çok önemli ipuçları verir. Herhangi bir rahatsızlık hissetmeyi beklemeden periyodik göz kontrolü yaptırmamız, ileride tedavisi güçleşecek hatta imkansızlaşacak birçok göz hastalığının kolayca tedavi edilebilmesini sağlayacaktır.

*REFRAKSİYON ( KIRILMA) KUSURLARI TEDAVİSİ

*KATARAKT

*GLOKOM (GÖZ TANSİYONU) TAKİPLERİ

*ŞAŞILIK TEDAVİLERİ

*ÇOCUK GÖZ SAĞLIĞI

OCT Nedir?

OCT yani Optik Koherens Göz Tomografisi, göz hastalıklarının tedavi sürecinde kullanılan bir tomografi yöntemidir. Retina, kişinin gözünün arka kısmının tamamını kaplar ve ışığa son derece duyarlı bir yapısı vardır. OCT sayesinde, retina ışık dalgaları kullanılarak optik kesitler halinde fotoğraflanır. Böylelikle daha yakından incelenebilir ve hastalıklar saptanabilir. İşlem esnasında herhangi bir ilaç veya kesi yöntemi kullanılmaz. Bu sebeple herhangi bir ağrı veya sızıya sebep olmamaktadır. OCT göz haricinde herhangi bir organın incelenmesinde kullanılmamaktadır.

OCT Hangi Hastalıkların Teşhisinde Kullanılır?

İşlem esnasında sadece retina değil aynı zamanda gözün tüm katmanlarını görüntülemek mümkündür. Bu görüntüler yüksek çözünürlükte optik kesitsel görüntüler olarak ortaya çıkmaktadır. Bu görüntüler sayesinde pek çok hastalığın gözlemlenmesi ve teşhis edilmesi mümkündür

OCT ile teşhis edilebilecek hastalıklardan bazıları şunlardır:

*Retina tabakasında oluşan hasarlar,

*Göz sinir liflerinde oluşan hasarlar,

*Körlük,

*Enfeksiyon,

*Jel veya su birikimi,

*Makula bölgesinde ödem,

*Makula bölgesinde oluşmuş delikler,

*Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (Sarı nokta hastalığı),

*Glokom göz tansiyonu hastalığı

OCT Nasıl Yapılır?

Uzman bir göz doktoru tarafından yapılan gözlem sonucu ileri tetkik gerekebilir ve doktor hastadan OCT testi yaptırmasını talep edebilir. Bu işlem son derece basit ve kısa süren bir işlemdir. Herhangi bir kesi atılmaz veya can yakıcı bir yöntem kullanılmaz bu sebeple hasta rahatlıkla işlemi yaptırabilir ve test sonrasında günlük yaşantısına devam edebilir. 

Test aşamaları şu şekildedir:

*Doktor işlem öncesi hastayı hazırlamak ve görüntünün daha verimli olması için göz bebeğini büyütmek amacı ile hastanın gözüne damla damlatabilir,

*Kişi OCT cihazının önüne geçer ve oturur,

*İşlem boyunca başın hareket etmemesi gerektiğinden dolayı kişinin bir yüz desteğine dayanması istenir,

*Cihaz açılır,

*Cihaz göz ile herhangi bir temasta bulunmadan gözü uzaktan taramaya başlar,

*İşlem ortama 15 dakika kadar sürer,

*Hasta işlem sonunda kalkar ve muayene odasına geri döner

İşlem öncesi hastaya göz damlası damlatılırsa, işlem sonrasında hastada birkaç saat süre ile kısıtlı olmak kaydıyla ışığa karşı hassasiyet oluşabilir. Bu durum normaldir. Göz bebekleri normal boyutuna geri döndükten sonra hassasiyet ortadan kalkar.

             

             

FFA (FUNDUS FLORESEİN ANJİOGRAFİSİ) GÖZ ANJİOGRAFİSİ:

Floresein adlı ilaç kullanılarak gözün arka kısmındaki damarların görüntülemesini sağlayan bir tanı yöntemidir.

 Anjiografinin Çekimi:

Göz bebeği damla ile büyütülür. Hastanın kolundaki ya da elinin üzerindeki damardan flöresein ilacı enjekte edilir. Göz damarlarına ulaşan bu ilaç damarların görünürlüğünü sağlar. Özel bir kamera ile çok sayıda görüntüsü alınır. Bu görüntülere bakılarak göz damarlarında problem olup olmadığı değerlendirilir.

Yaklaşık yarım saat süren bu işlemin gözlere herhangi bir zararı yoktur.

Fundus anjiyografisinin uygulama alanları:

– Şeker hastalığına bağlı  göz içi kanamaları
– Retina damar tıkanıklıkları
– Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (Sarı nokta hastalığı)
– Göz içi tümörleri

 

 

 

 

Anjiografi sonrası :
FFA sırasında kullanılan ilaç nedeniyle cilt ve ağızda sarı-turuncu renkte boyanma olur ve 6 saat içinde düzelir. İdrar da turuncu renge boyanır ve 24 saatte düzelir.

ARGON LAZER

Argon Lazer Nedir?

Argon lazer diyabet hastalığı gibi kronik hastalıklar sebebi ile göz damarlarında oluşan rahatsızlıklar için tedavi amaçlı kullanılan bir yöntemdir. Retina hastalıklarının tedavisi için kullanılmakta ve hastanın var olan görme fonksiyonunu korumak amaçlı uygulanır. Retina hastalıkları gözlerde parlak halka gibi cisimler görme, bulanık görme, kızarıklık, ödem gibi belirtilere sahiptir. Hastalıkların tedavisinde son teknoloji keşfi olan argon lazer tedavisi uygulanır.

Argon Lazer Ne İşe Yarar?

Bir tüpten oluşan ve bu tüp içinden elektrik geçen ve argon gazı bulunan argon lazer kullanıldığında uygulanırken mavi ya da yeşil bir ışık oluşturur. Bu ışık retina tarafından tutulur ve pıhtılaşmaya yardımcı olur. Retinada yırtık, delik gibi sorunları gidermek amaçlı da kullanılır

Argon Lazer Tedavisi

Argon lazer tedavisi hastayı yormayan bir tedavi şeklidir. Hasta muayene koltuğuna oturur. Hastaya lokal ya da genel anestezi yapılması için iğne yapımına gerek yoktur. Argon lazer tüpünün uç kısmından çıkan mavi ya da yeşil ışık aracılığı ile kanama gibi durumlarda pıhtılaşmayı sağlayarak kanamanın durması sağlanır. Aynı şekilde anormal gelişim gösteren damarlara kaynak yapılarak tedavi uygulanır. Çeyrek saat aralıklar ile birkaç seans ile tamamlanan tedavi sonrası hasta evine gider. Lazer tedavisi ile ileride göz içinde oluşabilecek yırtık gibi komplikasyonlarında tedbiri alınabilir. Lazer tedavi uygulama sırasında ağrı gibi bir durum hissedilmez. Argon lazer tedavisi için hastaneye gelen hasta ile öncelikle konuşulur ve işlem hakkında bilgi verilir. Kaygıları giderilerek işlem için gerekli olan hazırlıklar yapılır. İşlem öncesi göz içine göz damlası damlatılarak ağrı hissinin oluşmamasına engel olur. İşlem için mercek, mikroskop ve lazer kullanılır. Mercek ve muayene mikroskopu yardımı ile göz içinde ki sorunlar incelenir. Gözdeki sorunun tümüne göre gereken lazer lazer tedavisi uygulanır.

Argon Lazer Tedavisinin Kullanıldığı Durumlar

Kronik hastalık olan şeker yüksek seyrettikçe ve tedavi edilmeyince gözlerde istenmeyen sorunlara sebep olur. Bunların biri retinada kanlanmaya sebep olmak ve gözlerin görme yetisini kaybetmesidir. Göz sinirlerinde bazı sebepler ile yırtılma ve delik gibi hasarlar görülmesi, göz içinde istenmeyen başkalaşmış damar yapısı oluşumu, damar içinde sızıntı ve kanamalara sebep olan hastalıklarda argon lazer tedavisi uygulanır. Sinsi bir hastalık olan ve ilerlediği evrede körlüğe sebep olan glokomu tedavi amaçlı göz içi basıncına sebep olan sıvının azaltılmasına yardımcı olmak amacı ile argon lazer tedavisi uygulanır. Glokomun cerrahi tedavi sonrası göze atılan dikişlerin kesilmesi amacı ile de argon lazer tedavisinden faydalanılır.

Argon Lazer Tedavisi Sonrası Görülebilecek Problemler

Argon lazer tedavisi hasta ile uyumlu bir çalıştırmayı gerektiren bir tedavi şeklidir.Göz içine mercek ve mikroskoptan faydalanarak yırtık gibi durumların tamirine yardımcı olan lazer tedavisi sonrası istenmeyen bazı sorunlar görülebilir.Argon lazer tedavisi alanında uzman kişilerce uygulanırsa tedavi sonrası sadece ödem lazer uygulama alanlarda ve görme alanında hafif değişiklikler görülür.Ödem zaman içinde yok olur.Uzman kişiler tarafından yapılmayan uygulama sonrası enfeksiyon görülebilir.Aynı şekilde hastanın doktorun önerilerine dikkat etmemesi göz kapağı ve çevresinde kanama ve hareketlerinde azalma görülebilir.Göz sinirlerinde enfeksiyon oluşabilir aynı şekilde sinir lifleri hasar ile karşılabilir. Lazer sonrası hastalar göz makyajından kaçınmalıdır.Alkol oranı yüksek parfümler kullanmamaıdır.Sigara kullanımını kısıtlamalıdır.Argon lazer tedavisi sonrası göz tabakalarında küçülme ,şekil bozukluğu,göz önünde parlama gibi sorunlar yaşanabilir.Doktorunuzun önerilerine hızlı iyileşmek için dikkat etmelisiniz.

KORNEA TOPOGRAFİ

Gözğn kornea tabakasını en incecik detayına kadar görüntüleyen sisteme kornea topografisi adı verilir.Kornea Topografisi sadece gözün ön ve arka kısmını değil,aynı zamanda korneanın kalınlığı ile alakalı ayrıntılı bilgi verir.

Kornea Topografisi ile;

-Kornea Topografisinin uygulanmasının en önemli faydası saniyeler içerisinde herhangi zarar oluşmasına gerek kalmadan oldukça detaylı şekilde görüntülerin ele edilmesini sağlar.

-Göz retinasının tam olarak orta kısmında yer alan sarı nokta ismi verilen alanda oluşmuş hastalıklar konusunda tanı konulması konusunda yardımcı olur.

-Göz bölgesinin kornea tabakasını ince detaylarına kadar görüntülemeye yardımcı olur.

-Yapılan ölçüler sayesinde gözün lazer tedavilerine uygun olup olmadığı, korneada hastalı olup olmadığı ortaya çıkar.

-Kornea ile alakalı cerrahi tedavi işlemleri öncesinde ve keratokonuslu hastalığının takip edilmesinde ihtiyaç duyulacak tanı yöntemidir.

-Retinadaki kalınlığın ölçümlerinin yapılması konusunda fayda sağlamakta olan topografi uygulaması şeker hastalarının ve bunların cerrahi uygulamalarından sonra oluşabilecek ödemlerin takip edilmesi konusunda yardımcı olur.

-Retina ile alakalı hastalıklarının ve hastalıkların dışında sinirlerde kalınlıkların ölçülmesi, glokom hastalığının konulması ve bu tarz hastalıkların takip edilmesinde sık şekilde kullanılır.

-Kornea ve göz topografi ile alakalı kornea ve irisin ön karması açısından değerlendirilmesi konusunda oldukça büyük faydalar sağlar.

Yağ Lazer Tedavisi

Katarakt ameliyatı geçiren kişilerde,göz içine yerleştriilen merceğin arkasındaki zar zamanla matlaşır.İkincil katarakt adı verilen bu durumda Yağ Lazer Kapsülotomi adı verilen bu yöntemle kısa süreli ağrısız bir işlemle poliklinik ortamında tedavi uygulamak mümkündür.

Bzaı dar açılı glokom (göz tansiyonu) türlerinin tedavisinde yağ lazer ile iridotomi yapılarak göz tansiyonu düşürülür.Bu işlem göze rengini veren iris dokusunda milimetrik bir açıklık yaratılmasıdır.

Bölüm Doktorları